Előrelátással a globális játékosig

A jövőképek kérdésekkel kezdődnek

unternehmen geschichte 01 oskarlapp4

Az 50-es évekre a növekvő iparosodásnak köszönhetően a kábelekre és vezetékekre irányuló egyre nagyobb igény lett jellemző. Ennek a fejlődésnek a fényében Oskar Lapp egy egyszerű kérdést tett fel magának: „Hogyan lehet a megszokott módszert – az egyes erek és bekötővezetékek időigényes kézi behúzását a csövekbe – optimalizálni“ A válasza: Az ÖLFLEX®, az első ipari gyártású, olajálló és rugalmas vezérlővezeték kifejlesztése, az egyes erek szín alapú megkülönböztetésével.

1957 Alapkőletétel egy sikeres jövő jegyében

unternehmen geschichte 02 Junger-Untern

A LAPP család megvásárol egy házat Stuttgart-Vaihingen-ben, a Rosental utcában, és Oskar Lapp kifejleszti a világon az első ipari gyártású vezérlővezetéket. ÖLFLEX®. Ezzel lefekteteti a sikeres jövő alapkövét. Abban az időben teljesen új a kábelpiacon, hogy a termékeket a jobb megnevezhetőség és a versenyben való könnyebb megkülönböztethetőség érdekében márkanévvel lássák el. Oskar Lapp ismét éllovassá válik, és figyelemfelkeltő márkákat alkot ezáltal az első szolgáltatók egyikeként. Ezeket a márkanevek a LAPP a mai napig megőrizte. Az ÖLFLEX® a legismertebb kábelmárkaként vonult be az ágazat történelmébe. Az új termék forgalmazását Oskar és Ursula Lapp közösen építik ki.

1959 Egy élet álma válik valóra

unternehmen geschichte 03 OELFLEX-colored3

Ursula Ida Lapp az, aki az U. I. LAPP KG céget a stuttgarti cégbíróságon 1959 novemberében bejegyzi. A vállalat induló tőkéjét 50 000 DM banki hitel képezi. Ursula Ida és Oskar Lapp a konyhaasztal felett tanácskoznak akkoriban a cégnévről – jól kell, hogy csengjen, továbbá a névről felismerhető kell, hogy legyen, hogy családi vállalkozásról van szó. Oskar Lapp számára a cégalapítással életének sokéves álma válik valóra. A vállalaton belül az ő feladata a megbízások megszerzése és az ügyfelek számára nyújtott tanácsadás. A felsége a megbízások feldolgozásával foglalkozik, valamint a teljes kereskedelmi területtel, és nagyon jól kiigazodik ebben a „férfivilágban“.

1963-1966 További vállalkozások alapítása

unternehmen geschichte 04 GEBAEUDE

Oskar Lapp 1963-ban megalapítja a LAPP Kabelwerke GmbH-t a Galilei utcában. Egy bérelt csarnokban gyártanak kábeleket és vezetékeket az ügyfelek kívánságai alapján. 1965-ben Oskar Lapp már 30 alkalmazottat foglalkoztat. A cégközpont a lakóházból a Schulze-Delitzsch utcába, Stuttgart Vaihingen-be költözik. A négyszögletes csatlakozók gyártásához Oskar Lapp 1966-ban megalapítja a Contact GmbH céget.

1976 Ölflex Inc. USA az első külföldi telephely

unternehmen geschichte 05 1979-USA

A nemzetközivé válásnak ez a korai lépése nagyon szokatlan egy német középvállalkozótól. Az Egyesült Államokban végzett tevékenységek a kezdetektől sikeresek. Oskar Lapp szerette a külföldi piacot, és ott is biztos érzékkel fordult ügyfelei igényei felé. Ismét kifizetődik a vállalat szigorúan ügyfélorientált hozzáállása és lelkes ügyfélszolgálata. Ebben alapozódik meg a sikernek az a stratégiája, ami Oskar Lapp-ot és cégét a jövőben megbízhatóan kíséri körbe a földgolyón. Ma már a LAPP Csoport több forgalmazó és gyártó telephellyel büszkélkedhet az USA-ban, Kanadában, Mexikóban és Brazíliában.

1983 - LAPP Systems

unternehmen geschichte 06 GEBAEUD83

Siegbert Lapp a második generáció első tagjaként alapít egy újabb vállalatot: az "S" Glaskabel GmbH-t, amely aztán 1995-ben nevet változtat és felveszi a LAPP Kabelsysteme GmbH-t nevet, amelyet később LAPP Systems GmbH-ra módosítanak.


A LAPP Systems világszerte kínálja kábel- és vezetékrendszerek vevőspecifikus konfekcionálását, speciális spirálkábeleket, energiavezető rendszereket és szoftveralkalmazásokat.

1987 – Az új korszak

unternehmen geschichte 07 Brueder

Oskar Lapp 1987. április 25-én elhunyt szívbetegségben. Halála után Ursula Ida Lapp és fiai, Andreas és Siegbert Lapp sikeresen vezeti tovább a vállalatcsoportot az alapító szellemében. A cégpolitika példaszerű folyamatosságát tartós siker jellemzi.

A vállalat egyaránt növekszik belföldön és a nemzetközi piacon. Új termékvonalat vezet be az új piacok számára. Továbbra is ügyfélorientáltság és gyakorlatiasság áll a cégfilozófia középpontjában. A második nemzedék két cégvezetőjének is lényeges erénye a bátorság, a határozottság és széles vállalkozói látószög. Ma is együtt irányítják a vállalat sorsát, és fejezetről fejezetre továbbírják a sikertörténetet.

1992 - Oskar-Lapp-Stiftung

unternehmen geschichte 09 Scheckuebergabe

A vállalkozó emlékére életre hívják az Oskar Lapp Stiftungot. Az alapítvány a szívbetegségek kutatását támogatja.
A támogatásokat főként a tudományos utánpótlás képzésére fordítja. Fiatal kutatók számára minden évben kiírják az Oskar Lapp Kutatói Díjat.

1995-2005: Global Player

unternehmen geschichte 10 Global-Player

A nemzetközi cégek száma növekszik. A LAPP vállalatcsoport most már képviseli magát Ázsia, Európa és Amerika fő nemzetközi piacain. A LAPP-csoport 50 vállalatában 2500 dolgozót foglalkoztat, és világszerte több mint 100 képviselettel rendelkezik. A legsikeresebb dolgozókat évente tünteti ki személyesen a LAPP család.

2006 A LAPP Kabel e-Shop online

Geschichte Tastatur

Az első e-Shop életre kel, a német vásárlók ekkortól online is vásárolhatnak. A LAPP vállalat az első szolgáltatók egyike a kábel- és összeköttetés-technológiai ágazatban, akitől az ügyfelek gyorsan és kényelmesen vásárolhatnak az interneten keresztül.

2007/2008 – A jelek expanziót jósolnak

unternehmen geschichte 11

A LAPP csoport világszerte tovább növekszik: Kiépül a franciaországi Forbach-ban működő, legnagyobb gyártóüzem, megduplázódik a gyártókapacitást.


Amerikában a K.L. Tannehill Inc. értékesítő vállalat felveszi a LAPP Tannehill Inc. nevet, székhelye a Minnesota állambeli Savage. Az indai Bangalore telephelyen megalakul a LAPP Center Asia. Itt készülnek márkatermékeink, amelyeket ugyanitt igényes minőségellenőrzésnek és teszteljárásoknak vethetünk alá. A távoli Szibériában is feltűnik a LAPP zászlaja: A vállalat megnyit egy Competence Centert az oroszországi Tomszk Politechnikai Egyetemén. A LAPP ezzel támogatja a főiskolán folyó elektrotechnikai képzést.


A LAPP Spanyolországban, Csehországban, Norvégiában, Koreában és Brazíliában új épületekbe költözteti az értékesítést, a raktárakat és a logisztikát. Többek között az Indiában és Kínában megnyitott, új értékesítő irodák nyújtanak még jobb szolgáltatást vevőinknek a helyszínen.

2009 – ÖLFLEX® keeps the world moving

unternehmen geschichte 12 oelflex50-kampagne

Ezzel a mottóval ünnepelte a LAPP csoport a vezérmárkának számító ÖLFLEX® 50 éves jubileumát.

2010 A vállalat alapítója, Ursula Ida Lapp 80. születésnapját ünnepli

Ursula Ida Lapp

Egy olyan nő, aki német gazdaságtörténelmet írt, és nagysikerű vállalkozó is egyben: Ursula Ida Lapp! 2010. május 30-án ünnepelte a stuttgarti LAPP Holding AG vezetőségének elnöke a 80. születésnapját. Szívvel és tetterővel, valamint a piaci követelményekre irányuló biztos érzékkel alkotott meg férjével, Oskar Lapp-pal (1921-1987) együtt egy nemzetközi hírnevű vállalatot. A mai napig mértékadó módon alakítja a vállalat szellemét.

2010 ÖLFLEX® World Tour

Geschichte Worldtour

Az ÖLFLEX® 50. Születésnapja alkalmából a LAPP Csoport egy olyan eseményt rendezett, amiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni – Az ÖLFLEX® World Tour-t. Egyszer körben a föld körül, az ÖLFLEX® 11 LAPP telephelyet keresett fel, ahol az ügyfelek és dolgozók számára speciális rendezvényeket szervezett. A tények magukért beszélnek: Az ÖLFLEX® kábeldob több, mint 51 000 kilométert tett meg, és több mint 2 500 személy írta alá. Csak a szállításban több mint 200 személy vett részt, és több mint 880 gigabyte filmanyagot forgattak a Tour folyamán.

2012-13 További terjeszkedés Ázsiában

Geschichte Asien

2012-ben a LAPP az indiai Bhopal-ban megnyitott egy második üzemet, és 2013-ban a LAPP Kína is saját gyártóüzemet indít be Shanghai-ban. Az India szívében levő központi helyének köszönhetően a bhopali telephelyről az ügyfeleket az északi és keleti országrészekben logisztikai szempontból könnyebben ki lehet szolgálni. Ezenfelül az újabb üzemnek köszönhetően a LAPP márkatermékeire irányuló megnövekedett keresletet egész India területén jobban le lehet fedni. Kínában is lehetőséget nyit az új gyártóüzem arra, hogy az ügyfeleket még gyorsabban ellássák, és még jobb szolgáltatást nyújtsanak.

2013 Új logisztikai szabvány a kábeliparban

Geschichte Ludwigsburg

A ludwigsburgi új szolgáltató és logisztikai központnak köszönhetően a LAPP Kabel szabványokat határoz meg a kábelipari ágazatban a logisztikára és szervizre vonatkozóan. 30 000 négyzetméteren akár 90 000 kábeldobot raktároznak, amelyeket több mint 30 tehergépjármű rámpán keresztül rakodnak fel. A több, saját fejlesztésű és szabadalmaztatott megoldással kialakított raktár-technológia garantálja, hogy a LAPP ügyfelei Németország egész területén a legjobb árucikkekhez jussanak 24 órán belül. De ebből nem csak az ügyfelek profitálnak, az alkalmazottak és a környezet számára is nagy előrelépés az új szolgáltató és logisztikai központ. A munkavégzés teljesen pormentesen folyik, a munkahelyek ergonomikus kialakításúak és óvják a hátat. A tetőn egy fotovoltatikus berendezés található, 4 348 szilíciumkristályos modullal és éves 1 000 Megawattórás hozammal, ami évente 650 tonna CO2-t takarít meg.