Fotovoltaikus napenergia 18 futballpályáról

 

A közelmúltban Schönkirchen-Reyersdorfban lépett működésbe Ausztria legnagyobb szabadtéri fotovoltaikus rendszere. Legalább negyven éven át tiszta napenergiát kell szolgáltatnia, ezért csak különösen robusztus alkatrészeket használnak - beleértve az elektromos csatlakozási rendszereket is: ezeket a LAPP biztosítja.

Az Ügyfél

PV Austria Bild 3

A VERBUND Ausztria vezető villamosenergiaipari vállalata és az egyik legnagyobb megújuló energiát termelő villamosenergia előállító. Az OMV, a bécsi székhelyű nemzetközi, integrált olaj- és gázipari szállító és értékesítő vállalat, innovatív energiamegoldásokat és magas értékű petrolkémiai termékeket forgalmaz.  

A LAPP Austria GmbH számára Ausztria legnagyobb fotovoltaikus parkja fontos referencia-projekt, amelyet még sok további hasonló fog követni. Az OMV és a VERBUND bejelentette, hogy már terveznek további rendszereket, és külföldről is van érdeklődés. A zöld hidrogén termelésének megkezdését is tervezik.

A létesítmény

Egy ekkora nyílt terű rendszernek igen jelentős a kábelezési igénye. Csak a fotovoltaikus modulok DC részébe 180 kilométernyi ÖLFLEX® szolárkábelt fektettek. A fent említett, több tonnás dobokon alumínium tápkábelek találhatók, amelyek az invertertől a hálózat üzemeltetőjének transzformátoráig szállítják az áramot. Ezen kívül telepítésre ketültek még ETHERLINE® Cat.7 adatvezetékek is, amelyekkel az inverterek működését és teljesítményét figyelik. Alkalmazásra került még sok egyéb kiegészítő termék is, például kábelkötegelők, vagy a FLEXIMARK® jelöléstechnika. Mindezek mellett a LAPP speciális EPIC® SOLAR csatlakozókat és SKINTOP® tömszelencéket is kínál a fotovoltaikus rendszerek számára. Minden alkatrész ellenáll a hőnek, a fagynak, az ózonnak és az UV sugárzásnak, a kábelek égésgátlóak és halogénmentesek,valamint UL tanúsítvánnyal rendelkeznek, így közvetlenül felhasználhatók az észak-amerikai piacokon is.

A követelmények

PV Austria Bild 5

Az erőműnek legalább negyven éven át tiszta napenergiát kell szolgáltatnia, ezért csak különösen robusztus alkatrészeket használnak - beleértve az elektromos csatlakozási rendszereket is: ezek az LAPP-tól származnak.

Ausztria ambiciózus éghajlati célokat tűzött ki maga elé. Különösen a fotovoltaikus rendszereket szeretné jelentősen bővíteni. Ha az 5kW teljesítményű családi házak tipikus kisrendszereivel meg akarna felelni a követelményeknek, akkor 2030-ig napi szinten körülbelül 750 ilyen rendszert kellene megépíteni. Nincs ok azonban attól tartani, hogy a tetők valamikor elfogynak, mert Ausztriában a tendencia a nagy rendszerek felé mutat, amelyek több MW teljesítményűek.

Az ország legnagyobb, földi telepítésű fotovoltaikus rendszere 2020 novemberében kezdte meg működését a Bécstől északkeletre fekvő Schönkirchen-Reyersdorfban. A 34600 modul 13,3 hektáros területet ölel fel, ami körülbelül 18 futballpályának felel meg. Együtt 11,5 MW-ot termelnek, és az év során csaknem 11 GWh villamos energiát takarítanak meg, ami 3400 háztartás fogyasztásának felel meg. Ez évente 8000 tonna szén-dioxidal csökkenti a környezet terhelését. A következő építési szakaszban további 10 400, 3,5 MW-os modul kerül hozzáadásra, amelyek további 1000 háztartást látnak el zöld árammal. Az OMV és a VERBUND energetikai társaságok megosztják egymással a költségeket, a rendszert pedig a KPV Solar fővállalkozó telepíti.

A LAPP megoldása

PV Austria Bild 9

A LAPP számára nagy pluszpont a kiváló logisztika, amelyről a vállalat számos iparágban ismert. Különösen a szélerőművekkel vagy a nagy fotovoltaikus rendszerekkel foglalkozó projektüzletben az ügyfelek nagy jelentőséget tulajdonítanak az időben történő szállításnak. A schönkirchen-reyersdorfi projekt esetében a KPV Solar a LAPP-nál keretszerződésben rendelte meg a termékeket. A LAPP az árukat az ausztriai LAPP leányvállalatánál, Linzben tárolja, ahol az ügyfél lehívhatja azokat. A KPV Solar mindig egy héttel előre jelzi az áruk szükségességének napját, és a LAPP pontosan azon a napon szállítja azokat az építkezés helyszínére. Az időben történő kézbesítés rutinná vált a LAPP számára. A szélerőművek esetében még magasabbak a követelmények, ahol az áruknak néha órára pontosan kell érkezniük az építkezéshez.

A legnehezebb kábeldob, amelyet az LAPP szállít Schönkirchen-Reyersdorfba, 5,5 tonnát nyom. Lerakodásukhoz darunak kell rendelkezésre állnia, ami pénzbe kerül, minden késés növeli a költségeket. A LAPP mindent megtesz az ügyfél munkájának megkönnyítése érdekében. A LAPP a gyakrolatban nem úgy működik, mint versenytársai, úgynevezett bérdobokkal, amelyekért az ügyfélnek bérleti díjat kell fizetnie. Ehelyett az LAPP ingyen felveszi az üres kábeldobokat és újrahasznosítja őket.