Solar Decathlon 2013 a Kalifornia

A 2013. október 3. és 13. között a Kalifornia állambeli Irvine-ban a napenergia és fenntartható építés területén megrendezett, rendkívül hírneves, egyetemek közötti versenyen a Bécsi Műszaki Egyetem csapata nyerte az első díjat.

Lisi interior 07 copyright solardecathlon.at

LISI (Living Inspired by Sustainable Innovation) a címe annak az osztrák alkotásnak, amelyet beneveztek a 2015-re megálmodott, önálló áramforrással rendelkező lakóépületek versenyébe.

A LAPP Austria GmbH támogatást nyújtott a projekt számára a házépítéshez szükséges kábelek, vezetékek,  csatlakozók stb. ingyenes rendelkezésre bocsátásával.

A világ minden tájáról érkező egyetemi csapatok 20 kiválasztott projektje vett rész a versenyben és mérte össze tudását az amerikai energiaügyi minisztérium által a leghatékonyabb költség- és energiafelhasználású, valamint legvonzóbb, napelemes ház címéért vívott Solar Decathlon 2013 verseny 10 kategóriájában

Lisi exterior 03 copyright solardecathlon

A kétszemélyes háztartásra tervezett, 60 nm-es LISI Energieplus udvarház magában foglal egy szolgáltató központot fürdővel, hálószobával és a teljes épületgépészettel, valamint egy nagyvonalú, rugalmasan használható nappalit, amelynek nagyfelületű, eltolható üvegelemei teljesen kinyithatók, ami által a tér összenyitható az északi és déli oldalon határos belső udvarral.

A felhasználó helyiségklimatikai vagy szociális igényeitől függően a LISI különböző árnyékolóelemekkel teljesen elzárható vagy kinyitható a külső tér irányába. A moduláris faszerkezetű kivitel, a természetes anyagok és a megújuló energia, valamint a kiérlelt épületgépészeti rendszer összjátékából kiváló minőségű, megújuló energiát hasznosító és kedvező költségű lakóépület alakítható ki a különböző felhasználók és telephelyek számára.

Lisi DSC 2996

Az ÖLFLEX® SOLAR XLR napelemes kábel és az EPIC® SOLAR 4 csatlakozó mellett beépítették az ÖLFLEX® CLASSIC 110, valamint az UNITRONIC LAN 500 S/FTP Cat.6A vezetékeket. Az építők a LAPP cég által rendelkezésre bocsátott szerszámokkal dolgoztak.

A LISI házra vonatkozó további részleteket megtalálja a www.solardecathlon.at oldalon!