Ecolar Ház

Solar Decathlon Europe

A 2012-ben Madridban megrendezett Solar Decathlon Europe 2012 nemzetközi diákversenyen a LAPP-csoport rögtön két csapatot is támogatott, és mindkettő kiemelkedő eredményt ért el. A konstanzi Műszaki, Gazdasági és Dizájn Főiskola (HTWG) negyedik helyezést érte el az Ecolar Home-mal, a magyar Odooproject csapat pedig hatodik helyet ért el az összértékelésben.

Az elért helyezés feletti öröm

Az elért helyezés feletti öröm

A két főiskola projektjén rengeteget dolgoztak az összes kar hallgatói. A cél az volt, hogy megépítsék a jövő házát, amelynek lehetőleg fenntarthatónak és energiahatékonynak kell lennie. Ezt hatékonyan teljesítette is mindkét csapat. Az Industrialization & Market Viability versenyágban a konstanzi Team Ecolar érte el az első helyet, az Engineering & Contruction versenyágban pedig mindkettő, LAPP kábelt alkalmazó csapat ünnepelt, hiszen megszerezték az első és második helyet, így kettős győzelmet arattak.

 

Két éven keresztül barkácsoltak és dolgoztak a hallgatók ezeken a házakon, végül olyan épületek születtek, amelyek az intelligens energiakoncepciónak köszönhetően megfelelnek a nulla energiaigényű házak szabványának. Különösen intenzív volt az együttműködés a konstanzi team házán. A LAPP szállította a teljes kábelezést a lakótértől a tetőig. ÖLFLEX® SOLAR kábeleket a napelemes berendezéshez, ÖLFLEX® vezérlőkábeleket a ház elektronikájához, UNITRONIC® adatvezetékeket a szellőzés és a többi intelligens rendszer komplex vezérléséhez. – A drasztikusan növekvő energiaköltségek idején egyre nagyobb igény mutatkozik a fenntartható rendszerek iránt. A konstanzi Ecolar Team számos ravasz ötlettel bizonyította, milyen energiahatékony lehet a jövő építkezése. Büszkék vagyunk rá, hogy márkás termékeinkkel támogathattuk fiatal építőmestereink munkáját – mondta Reinhard Probst, az U.I. LAPP GmbH megújuló energia program menedzsere.

Az Ecolar ház

Az Ecolar ház

A 70 négyzetméteres, egyszintes faház konkrétan hat modulból áll, amelyből négy beltéri helyiségként és kettő kültéri helyiségként szolgál. Mindegyik modul szükség szerint módosítható, ugyanígy a belső berendezés. Egy „szuperszekrényben” elfér az összes bútor (étkezőasztal, székek, ágy), a vizes helyiség, a konyha és a műszaki felszereltség. Ez a szekrény bármikor „kitolható” vagy felhajtható. A tető a ház erőműve, mert a teljes felület vékonyrétegű napelemes modulokkal van felszerelve. A kültéri helyiségek felett és az oldalfalak panelein is napelemek működnek. A kábelezést a LAPP rendkívül erős, térhálósított ÖLFLEX® SOLAR XLR vezetékével kivitelezték. Az épület energiafogyasztásának lehető legalacsonyabb szinten tartásához passzív klimatizálást alakítottak ki. Így a speciális homlokzati elemek és a födémen elhelyezett, hőszigetelő természetes anyagokkal kevert vályoglemezek szabályozzák a hőt és a páratartalmat. Ehhez az úgynevezett PCM-et vagy „Phase Change Material“-t alkalmazták: ez olyan anyag, amely a szilárd és folyékony halmazállapot között váltakozva hőt vesz fel vagy ad le - az Ecolar Home esetén ez a folyamat pontosan 23°C-on zajlik le. A hétköznapokban az ilyen anyagok elsősorban a zsebmelegítőként ismeretesek, amelyekkel télen melegíthetjük kezünket. Egy további innovatív különlegesség a fürdőszobában: Ez a helyiség a ház belsejében található és nincsen ablaka – mégis nappali fényben fürdik. Ezt a nappali fény kollektor teszi lehetővé: a kültéri kollektor folyamatosan követi a Napot, befogja fényét és hat üvegszálas kábelen a fürdőszobába vezeti, ahol a mennyezetben elhelyezett fénypontokon keresztül megvilágítja a helyiséget. Az elektronikus vezérlésnek köszönhetően a felhasználó távolról is beállíthatja a ház belső fényszintjét egy okostelefon segítségével. Egyszóval: Az egész ház tele van olyan intelligens ötletekkel, amelyeknél az összeköttetésről a LAPP termékei gondoskodnak. Részletesen:

Stefan Metzger, akkoriban a HTWG hallgatója

Stefan Metzger, akkoriban a HTWG hallgatója

  • A halogénmentes ÖLFLEX® CLASSIC 120 H vezetékeket használták az összes dugalj, valamint a háztartási készülékek (sütő, tűzhely, konyhai légelszívó, mosógép, mosogatógép, szárítógép) kábelezésére. Ezek a központi kapcsolószekrénnyel vannak összekötve. A felhasznált vezetékek lángállók és megakadályozzák a lángok kábel mentén történő szétterjedését. A zsalukkal történő árnyékolást is ezek a vezetékek vezérlik.
  • Az UNITRONIC® BUS EIB H kábel gondoskodott az összes KNX termék (állítószervek és érzékelők) bekötéséről. Ezek az EIB (európai busz szabvány) buszrendszerhez gyártott rendszerek – pl. világítás, padlófűtés, klíma, zsaluk stb.– decentralizált vezérlésére szolgáló speciális vezetékek. Az EIB-t érzékelők alkotják (vezérlők), pl. kapcsolókhoz, termosztátokhoz és időkapcsoló órákhoz, valamint állítószervek motorok, fűtés, lámpák és zsaluk számára. Az érzékelőértékek adatátviteléről kiemelkedően árnyékolt, pársodratú UNITRONIC® LiYCY (TP) adatkábelek gondoskodtak. Ezekkel parancsok küldhetők mobiltelefonnal vagy az interneten keresztül anélkül, hogy bárki is a házban tartózkodna.
  • Az UNITRONIC® BUS EIB H vezetékeket a hidraulika rendszer hőérzékelőjének csatlakoztatásához és az adatkapcsolatokhoz használták fel. Ezek vezérlik a teljes padlófűtést és a hűtést. A hidraulika rendszerben lévő szivattyúk közvetlen csatlakoztatása a falban vezetett, halogénmentes NHXMH kábelek feladata. Tűz esetén ezekkel a vezetékkel jelentős mértékben csökken a mérgező dioxinok és furánok mennyisége.
  • A H07V-K vezetékek a kapcsolószekrényen belüli kábelezésre szolgálnak, például az egyes biztosítók relékkel történő összekötésére.
  • A tetőn és a kültéri terület feletti 24 napelemes modul, valamint az oldalfalakon elhelyezett 6 modul a hálózatba kötött ÖLFLEX® SOLAR XLR vezetékekkel van összekötve, így garantálják a ház energiaellátását. A váltóáram oldali (AC oldali) napelemes berendezés csatlakoztatása az ÖLFLEX® CLASSIC 130 H kábelek feladata.

Időközben lebontották a madridi ECOLAR házat és ismét felépítették a HTWG területén Konstanzban. Tíz évig ott marad és gyakorlati példaként szolgál a jövő házépítői számára.

A budapesti egyetem Odoo-háza

A budapesti egyetem Odoo-háza

A Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem magyar csapata is joggal örülhetett hatodik helyének. Hiszen összesen 20 csapat vett részt az európai hallgatók versenyén. Épületüket optikailag három részre tagolták, egy déli fekvésű nyári falra tárolóhellyel és napelemes modulokkal, egy nagyvonalú belső udvarra és az arra tekintő, üveghomlokzatos lakóterületre, valamint napelemes modulokat helyeztek el a tetőn. A LAPP Austria szponzorálta a szükséges vezetékeket az épületgépészet kábelezéséhez, így az ÖLFLEX® CLASSIC 130 H-t, a H07Z-K egyeres kábelt és az ÖLFLEX® SOLAR vezetékeket a napelemes berendezés számára.

 

Az Odoo-ház Budapesten az egyetem Campus területén megtekinthető.