Fontos változások

Azoknak a gép- és berendezésgyártóknak, akik termékeiket az USA-ba kívánják exportálni, figyelembe kell venniük a NFPA 79 vezetékek és kábelek ipari berendezésekben történő alkalmazására érvényes, legfrissebb módosításait. Szívesen segítjük Önt tanácsadással.

AWM kábelek és vezetékek alkalmazása
Az NFPA 79 - 2007. évi kiadása kifejezett megtiltotta az AWM egyes erek vagy többeres AWM kábelek és vezetékek alkalmazását egyetlen megengedő tartalmú rendelkezés kivételével (‚listed assembly‘ részeként szerelt kábel vagy vezeték esetén), ám az új, már 2011. októbere óta rendelkezésre álló 2012. évi kiadás lényeges könnyítést tartalmaz az AWM kábelek és vezetékek erősen korlátozott alkalmazhatóságával kapcsolatban.

Az AWM kábelek és vezetékek a jövőben engedélyezettek a 12.9 fejezet szerint, amennyiben a következő feltételek valamelyik teljesül:

- a kábel / vezeték egy ‚listed assembly‘ része
- a kábelt / vezetéket listázott gépben / berendezésben történő alkalmazásra specifikálták és a komponens beszállítója utasításainak megfelelően alkalmazzák

- a kábel / vezeték teljesíti az összes szerkezeti követelményt az NFPA 79 (12.2-12.6) szerint, beleértve az érfelépítés (rugalmasság), lángállóság, szigetelőfal vastagságát és a szigetelés-/köpenyjelölés bővítését

Vigyázat a kivételeknél .
Az új kialakítás nem jelent teljes engedélyt az AWM kábelek és vezetékek számára. Alkalmazásuk a továbbiakban sem lesz korlátlanul engedélyezett. A komponensek megfelelőségére vonatkozó igazolást a gép / berendezés gyártójának kell bemutatnia a berendezés dokumentációjában.

UL listázott termékek
A listázott kábelek és vezetékek alkalmazása tekintetében nincsen változás a 2012. évi, új kiadásban. Továbbra is gond nélkül lehet alkalmazni a listázott termékeket USA-ba irányuló exportra.

Földrajzi elterjedés
Az USA néhány szövetségi államában továbbra is az NFPA 79 korábbi kiadási jelentik a jogalapot. A NEC 2011 például a NFPA 79 - 2007. évi kiadására hivatkozik. Ezért az a leghelyesebb, ha előzetesen tájékozódik, melyik USA szövetségi államba kíván exportálni és ott melyik kiadást alkalmazzák.

USA - Munkaűgyi minisztérium
O.S.H-A.  Occupational Saferty and Health Administration
O.S.H.A: Übersicht aller bei OSHA akkreditierten NRTLs

Impementierung/Adoption NEC 2008/NFPA 79 Edition 2007  in den USA

Néhány az USA-ban -akkreditált intézmény ( Ellenőrző pontok, laboratóriumok)

Intertek ETL SEMKO
UL Underwriters Laboratories

TUV America
MET Laboratories

US-normák és azok hivatkozási forrásai:

NEC National Electrical Code
NFPA 79 Electrical Standard of Industrial Machinery
ONLINE Bestellung des NFPA 79