Egyenáram – Megoldások (3. rész)

2Q0A5863

Átalakítási veszteségek csökkentése, az energiahálózatok stabilitása a kevesebb felharmonikus miatt, alacsonyabb számú komponens, a regeneratív, decentralizált energiaforrások egyszerűbb integrációja és a lehetséges energiavisszanyerés, valamint a fékenergia hasznosítása – az egyenáram előretörése és a DC-hálózat ezzel együttjáró használata sok előnnyel jár (1. rész).

A második energetikai fordulat (a megújuló energiaforrások megjelenése, az egyenáramú rendszerek előnyben részesítése a váltóárammal szemben) az ipart komoly kihívások elé állítja (2. rész), még akkor is, ha a váltófeszültséghez használt kábelek egyenfeszültséghez is használhatók. A várt fordulathoz kapcsolódó új feladatokat az ipar szereplői egy iparágakon átívelő ’DC-ipar” egyenáramú kutatási projektben közösen kívánják megoldani.

A kutatócsoport tagjaként a LAPP is intenzíven dolgozik a megoldásokon és már az első fejlesztési sikereket is elkönyvelheti. Ebben az összefüggésben előny, hogy a LAPP számára az egyenáramú alkalmazásokban használt vezetékek kérdésköre nem teljesen új. A vállalat az ügyfelei számára folyamatosan valósít meg igényes megoldásokat ezen a területen is.

 

ÖLFLEX® DC 100, az egyenáram-szakértő

A kábelmegoldást is teljes mértékben az egyenáramú hálózatokon történő használatra tervezték. Az egyenáramú hálózatokról történő energiaellátás ugyancsak színkódos csatlakozóvezetéke segíti az energiatakarékos DC-hálózatok létrehozását ipari berendezésekben. Egyenáramú szakértőként az ÖLFLEX® DC 100 speciális PVC-ből készült érszigetelése és a szabvány szerinti színkódolása (piros, fehér, zöld-sárga) úgy van kialakítva, hogy több évtizeden át teljes körűen működőképes maradjon.

A vezeték a LAPP laborjában végzett átfogó kutatások eredménye, melyet az Ilmenau Műszaki Egyetem is támogatott, ahol Prof. Frank Berger az egyenáramnak a vezetékek öregedési folyamatára gyakorolt hatását kutatja. Vannak arra utaló jelek, hogy az egyenáramú mezők a szigetelő műanyagot másképp veszik igénybe, mint a váltóáramúak. Nagyon fontos, hogy pontosan ismerjük ezt az összefüggést, mondja Guido Ege, a LAPP termékmenedzsment és termékfejlesztés ágazatának vezetője. „Ezért már ma foglalkoznunk kell ezzel a jövővel kapcsolatos kérdéssel.“