Új szolgáltató és logisztikai központ

Magasállványos raktár

Magasállványos raktár

Impozáns épület

A ludwigsburgi LAPP-csoport új szolgáltató és logisztikai központja három darab csarnokból áll, melynek összterülete 30.000 négyzetméter – nagyobb, mint négy focipálya. A 270 méter hosszú és 11 méter magas homlokzat mentén 30 rakodórámpa áll rendelkezésre a kamionok ki- és berakodásához.

Az eddigi telephelyekkel összevetve a raktárkapacitás 70.000-ről több, mint 90.000 kábeldobra növekszik az ÖLFLEX® csatlakozó- és kábelvezetékek, illetve UNITRONIC® adatkábelek tárolásához.

A központ a legújabb energiatakarékossági irányelvek szerint készült. A tetőn található egy 1.000 MWh-s éves teljesítményű napelemes rendszer. Ezzel évi 650 tonna CO2-kibocsátás takarítható meg.

A teljes beruházás értéke meghaladja az 50 millió eurót. Ez a LAPP-csoport történetének legnagyobb önálló beruházása.

Logistik Greifarm

Szabadalmaztatott tüskés megfogó szerkezet

Innovatív technika

A 2. csarnokban max. 74.000 darab 400-800 milliméter átmérőjű kábeldobot lehet raktározni. Ezeket egy 700 méter hosszú szállítószalag juttatja el teljesen automatikusan az állványokhoz. Ezt két olyan újítás teszi lehetővé, amelyet a Lapp szabadalmaztatott:

  • Speciális megfogókarok, úgynevezett tüskés megfogók nyúlnak be a kábeldob középső nyílásába, majd szétnyílnak a kábeldob felemeléséhez. Egy megfogó óránként legalább 60 darab max. 400 kg-os dobot képes megmozgatni. Így elkerülhetők a kis kábeldobok villástargoncával történő szállítása által okozott sérülések.
  • A műanyagból speciálisan kifejlesztett rendszerraklap lehetővé teszi a dobok mindig pontos elhelyezését. Ez az előfeltétele annak, hogy szolgáltató és logisztikai központunkban automatizáljuk az összes anyagmozgatási folyamatot, így tovább csökkennek az átfutási idők és növekszik a minőség.


A raktárban történő hozzárendelés is teljesen automatikusan történik fotocellák és RFID technika alkalmazásával. Az állványkezelő készülékek a raklapokon lévő dobokat betárolják és vevői megrendelés érkezésekor ismét kitárolják azokat.

A 3. csarnokban 17.000 darab 900 milliméter, vagy annál nagyobb átmérőjű kábeldobot lehet raktározni. Az 1. csarnok automata tekercsraktára további 11.000 raktárhellyel rendelkezik.

Vezető nélküli szállítórendszer

Vezető nélküli szállítórendszer

Az autonóm navigációs berendezéssel felszerelt, vezető nélküli szállítórendszerek (FTS) elszállítják a kábeldobokat levágáshoz vagy visszaszállítják a megbontott dobokat a szállítószalaghoz. Az FTS egy leolvasó segítségével alkalmazkodik az épület adottságaihoz, így a rendszer elemei padlóra felvitt jelölések vagy kiegészítő tükör nélkül megtalálják a megfelelő útvonalat.

Logistik Lager 01

Modern, vevőre szabott kiszállítás

Az 1. csarnokban a vevő kérésének megfelelő levágjuk, csomagoljuk és címkézzük a termékeket.

Itt óránként közel 600 darab, vevőre szabott tekercset készíthetünk elő szállításra.

Számos előny

Ez az innovatív technika számos előnyt biztosít vevőinknek:

  • A több raktár összevonása által lerövidülnek a szállítási idők főként a sok és különböző árucikket tartalmazó rendeléseknél.

  • A kábeldobok Ludwigsburgba történő koncentrációjával hely szabadul fel a kiegészítő szolgáltatások számára a cég stuttgarti székhelyén, ahol most a vevők egyéni kívánságait is teljesíthetjük. Például vevőkre szabott kábelsorozatokat és készleteket alakíthatunk ki.

  • A kábeldobok egy telephelyen történő koncentrációjával szükségtelenné válik számos, cégen belüli szállítás. Ezáltal körülbelül évi 750 kamionutat takarítunk meg. Ez évi 155 tonnával csökkenti a CO2-kibocsátásunkat.