Ethernet

Termékkiválasztás protokoll szabvány ala


Termékkiválasztás alkalmazás alapján


Ipari Ethernet

Az ipari Ethernet az irodából ismert hagyományos Ethernet utódja és elsősorban az ipari gyártás során végzett adatkommunikációhoz használják. Erre jó okuk van, hiszen zökkenőmentes hálózati infrastruktúrát kínál valós időben. Az alkalmazási területek sokfélék, a mező- és vezérlési szinttől kezdve a MES/ERP-szinten át egészen a koordinációért felelős Manufacturing Execution System (MES) vagy az anyagtervezésért felelős Enterprise Ressource Planning (ERP) megoldásokig. Ennek során az ipari Ethernet technológia nagyméretű címtartományt foglal magába a résztvevők számára. Az IPV6 címkiosztás segítségével a gyakorlatilag korlátlan számú résztvevővel rendelkező hálózatokat lehet megvalósítani. A nagy adatmennyiségeket egyidejűleg a rézvezetéken akár 40 Gbit/s sebességgel is lehet továbbítani. Ugyanez érvényes a nagy távolságokban végzett adatkommunikáció esetén is: Optikai vezetőkkel akár 80 km távolság is áthidalható. A hálózatok egyszerűen bővíthetők és szegmentálhatók switchek és routerek segítségével. 

Ethernet protokoll szabványok


Ethernet alkalmazások


Single Pair Ethernet


ETHERLINE® ACCESS switchek


PROFINET® Fast Connect


LAN-kábel


Ethernet Patchcordok


Optikaiszálas Konfekciók


Az Ethernet és az ipari Ethernet közti különbség

Az Ethernet rendszert eredetileg az irodai kommunikációban használták és ebben a környezetben többnyire csillag topológiával csatlakoztatták. Az ipari Ethernet-et ebből az alaptechnológiából fejlesztették. Az ipari alkalmazásban azonban a valós idejűség és a megbízhatóság döntő jelentőséggel bír. Ezért olyan komponenseket és protokollokat fejlesztettek, amelyek időben kiszámítható működést, valamint redundancia mechanizmusokat biztosítanak a kimaradások elkerülése érdekében. Az adatkommunikáció így nem szakad meg és a kimaradások és leállási idők száma minimalizálható. Az ipari Ethernet-et (az elnevezésnek megfelelően) az ipari csarnokban (mezőszint) használják és ezért szélsőséges körülmények között is megbízhatóan kell működnie. Ipari Ethernet termékeink ezért nem csak az extrém hőmérséklettel, porral és nedvességgel dacolnak, hanem ellenállnak a kémiai és fizikai terhelésnek is.

Előnyök a terepi busszal szemben

Az ipari Ethernet megoldást az ipari automatizálásban mindig akkor használják, ha a terepi buszok funkcionalitása már nem elegendő. Ilyenkor nem csak a valós idejű adatátvitel játszik fontos szerepet. A beérkező valós idejű adatok megbízható és kifogástalan hálózati infrastruktúrát tesznek lehetővé minden szinten és rendszerben. PROFINET®-termékeink ezért úgy lettek tervezve, hogy nagy adatmennyiségeket is hatékonyan és gyorsan továbbítsanak. A zavartalan kommunikációt ebben az esetben a gyűrű topológia biztosítja. Így a hálózat egy kapcsoló kimaradása esetén is a megszokott módon tud tovább működni. Habár a címtartomány közel korlátlan számú résztvevőt foglal magába, valamennyi hálózati szereplő egyidejűleg tud nagy adatmennyiséget küldeni és fogadni anélkül, hogy ütközésekre vagy üzemzavarokra kerülne sor a kommunikációs útvonalakon. Az ipari Ethernet ezen kívül különböző komponensekkel, így rézkábellel, optikai vezetőkkel vagy rádiós jelekkel is használható. Ebben az esetben a rézkábeles átvitel is nagy távolságokat képes megtenni minőségi veszteség nélkül. Az alkalmazott kapcsolók folyamatosan erősítik a jeleket, így azok nem vesznek el.