Termékek/referenciák

Az ÖLFLEX ROBUST, a LAPP Kabel vezetékek új nemzedéke, kifejezetten a magas követelményeket támasztó élelmiszer-ipari alkalmazásokhoz készült.

 Annyiféle kábel- és vezetéktípus van, mint homok a tengerparton. Ennek ellenére esetenként felmerülnek olyan alkalmazások, amelyek újonnan vagy továbbfejlesztett speciális kábeleket igényelnek.

 

Nincs több kompromisszum

A piacon kapható, szokásos köpenyanyagokból, például PVC-ből (pl. H05VV-F), PUR-ból (pl. H07BQ-F) vagy kloroprén kaucsukból (pl. H07RN-F) készült vezetékek nehéz körülmények között alkalmazva hamar tönkre mehetnek. Gyakran nem képesek megfelelő ideig ellenállni a mindenkori különleges környezeti és munkafolyamatoknak.

 

Helyettük strapabíróbb kivitelek is vásárolhatók, amelyeket a piac úgynevezett speciális kábelként kínál. Hátrány: Ezek a speciális kábelek általában drágábbak és csak ritkán rendelhetők raktárból a szükséges egyedi szállítási hosszakban. Következmény: A fenti okok miatt kényszerűségből inkább gyakrabban cserélgetik ezeket a kábeleket. Ez jelentős többletköltségekkel jár: A meghibásodási és javítási idők égül igen hosszú állásidővé adódnak össze az ilyen berendezések teljes élettartama alatt, valamint jelentős munkaerő- és anyagköltségekhez vezetnek. A gyakran kedvezőbb áron beszerezhető megoldás így folyamatosan magas költségekkel jár együtt az üzemeltetés során. Ez már önmagában is meglehetősen bosszantó.

 

A LAPP Kabel azonban erre is kínál megoldást: 2004 októbere óta az ügyfelek raktárról rendelhetik meg a rendkívül jó ár-érték arányú ÖLFLEX® ROBUST vezetékek átfogó választékát:

•ÖLFLEX® ROBUST 200 mint rugalmas készülékcsatlakoztató vezeték a U0/U 450/750 V-os névleges feszültségosztályban

•ÖLFLEX® ROBUST 210 mint rugalmas vezérlővezeték, U0/U 300/500V,

•ÖLFLEX® ROBUST 215 C, a ROBUST 210 árnyékolt kivitele

•ÖLFLEX® FD ROBUST és UNITRONIC® BUS FD ROBUST folyamatosan mozgó felhasználásra, például energialáncokban

 

 

Új élelmiszer-ipari megoldások

Az ÖLFLEX® ROBUST sorozat a rugalmas ÖLFLEX® csatlakozó- és vezérlővezetékek új nemzedékét alkotja. A vezeték a bioolajálló ÖLFLEX® NATUR vezeték továbbfejlesztéséből született, és a LAPP P4/11 TPE-köpenyanyagából készült. Főként fémmegmunkáló szerszámgépekben használatos. Az ÖLFLEX® ROBUST vezetékek víz- és vegyszerállósága kiváló, rugalmasak, minden időjárási körülmény között használhatók és „környezetbarát” (RoHS-konform) anyagokból készülnek.

 

A tisztán mechanikai/fizikai terhelési paraméterek mellett a következő követelményeket kell figyelembe venni élelmiszer-ipari alkalmazás esetén:

•I. Összeférhetőség és ellenállás a környezet folyamatanyagaival szemben.

•II. Összeférhetőség és ellenállás az időszakos tisztítási folyamatokkal szemben.

•III. Biztonság a környezet folyamatanyagaival való érintkezés szempontjából.

 

Az ÖLFLEX® ROBUST vezetékek jól bírják a strapát. Vízállóságuk kiváló (ivóvíz, technológiai víz, szennyvíz, italok, mint gyümölcslevek, bor, sör, üdítők, hidegen, melegen vagy rövid ideig akár forrón is), és számos vegyszernek is ellenállnak. Ideálisan alkalmazhatók ott is, ahol a vezetékek növényi vagy állati eredetű zsírokkal és olajokkal érintkeznek, például tejipari termékekkel, mint tejjel, vajjal, sajttal, vagy akár a hal- és húsfeldolgozás során.

 

A vezetékeknek ezenkívül bírniuk kell az ezeken az alkalmazásokban rendszeresen elvégzett tisztítási műveleteket is. A tisztítást gyakran nagy nyomással vagy forró gőzzel végzik, amelyek a hagyományos vezetékek legnagyobb ellenfelei. Ráadásul ezekhez tisztító- és/vagy fertőtlenítőszereket kevernek a tisztítási hatékonyság fokozása és a higiénia szavatolása céljából, ami még inkább gyorsítja a vezetékek elhasználódását. Az ÖLFLEX® ROBUST vezetékek élettartama a többszöröse a hagyományos vezetékeknek. Forró gőzös alkalmazás esetén például több mint tízszer hosszabb, mint a hagyományos gumi vagy poliuretán (PUR) köpenyes vezetékeké.

 

Az ÖLFLEX® ROBUST vezetékek számos élelmiszer szempontjából is biztonságosak. Nem tartalmaznak párolgó anyagokat, például lágyítószereket stb., se nehézfémeket vagy más, az európai RoHS-irányelv tiltólistáján szereplő anyagokat. Fekete adalékanyaguk miatt azonban nem használhatók olyan helyen, ahol étkezési céllal forgalomba hozott élelmiszerekkel kerülnek kapcsolatba. Az ilyen alkalmazási esetekre kérésre EU-konform, semleges színű változatot is szállítunk, amely már érintkezhet élelmiszerekkel.

 

Alkalmazási példák

A P4/11 köpenyanyagból készült vezetékek már évek óta használatosak a növényi olajok, például szója-, repce-, pálma- vagy kókuszolaj stb. feldolgozására szolgáló berendezésekben. Egy nagy düsseldorfi vállalat például nagyszámú P4/11 köpenyes vezetéket használ a szójaolajok nagyipari előállítására és feldolgozására szolgáló berendezéseiben. A növényi és állati zsírokkal és olajokkal szembeni kiváló ellenállóképességüknek, valamint víz- és vegyszerállóságuknak köszönhetően élettartamuk jelentősen hosszabb a hagyományos anyagokból készült vezetékek élettartamához képest.

 

A sajtgyártás szakértője, a Rott am Inn-i ALPMA Alpenland Maschinenbau GmbH szintén a jóval hosszabb élettartam miatt használ nagyon rugalmas UNITRONIC® BUS FD P4/11 L2/FIP vezetéket.