Szolár kábelek és vezetékek fotovoltaikus berendezések számára

Komplett megoldások és projektlebonyolítás a LAPP-tól

Solar

A fotovoltaikus energia felhasználása évek óta a megújuló energiák alapvető pillére. Megbízhatóan járul hozzá az energiaátálláshoz az éghajlatváltozás okozta kihívások sikeres megoldása érdekében. A fotovoltaikus rendszereket széles körben használják, az energiaszolgáltatók nagy rendszereitől a családi házak rendszerein keresztül.

Milyen speciális követelményeknek kell megfelelniük a fotovoltaikus rendszerek vezetékeinek és kábeleinek?

A modern fotovoltaikus rendszerek jelentősen nagyobb teljesítményt produkálnak, mint néhány évvel ezelőtt. A magas rendszerfeszültséghez erősebb kábelekre és alkatrészekre is szükség van. A szolár rendszer általában 20 vagy több évig működik. A vezetékeknek és kábeleknek ezért tartós, jó minőségű anyagból kell készülniük. Állandóan szélnek és időjárásnak vannak kitéve. A megbízható teljesítmény érdekében az alkatrészeknek különösen időjárásállónak kell lenniük hő, szél és fagy ellenében. Figyeljen a rágcsálók elleni védelemre is.

Az energiaellátás teljes potenciáljának kiaknázása érdekében ez a viszonylag fiatal iparág új technológiákkal és alkalmazásokkal dolgozik, mint pl szerves fotovoltaikus elemek (OPV). A fotovoltaikus ipar követelményei a kábelezési megoldások között a nagyméretű, robusztus földalatti kábelektől az erőművekig az OPV rugalmas moduljainak miniatűr csatlakozási technológiájáig terjednek.

Miért ajánljuk a LAPP termékeket a PV rendszerhez?

Folyamatosan fejlesztjük termékeinket és megoldásainkat: a lehető leghosszabb tartósság, robusztusság vagy rendkívüli rugalmasság számunkra magától értetődő. A speciális köpenyanyagoknak köszönhetően a LAPP szolárkábelek nemcsak égésgátlóak és halogénmentesek, de ellenállnak az ózonnak és az UV-fénynek is. Szolár kábeleink és csatlakozóink ellenállnak a szélsőséges időjárási viszonyoknak, mint például a hő, a szél és a fagy, ezért tökéletesen alkalmazhatók kültéri rendszerekben.

A felhasználókkal, a TÜV-vel és az észak-amerikai UL jóváhagyó intézettel szoros együttműködésben nagyszámú vizsgálatot és teljesítménytesztet hajtottak végre ÖLFLEX® kábeleinkkel, szolár kábeleinkken, SKINTOP® kábeltömszelencéinkkel és EPIC® SOLAR csatlakozóinkkal. Így tudjuk garantálni minőségi színvonalunkat. Termékeink világszerte használatra készek, és természetesen RoHS-kompatibilisek.

Nem talál megfelelő napenergia-terméket az Ön igényeihez? Együtt fejlesztünk egyedi megoldásokat, amelyek megfelelnek az Ön elképzeléseinek. Szakértőink örömmel adnak tanácsot Önnek.

Ötlet: Szakértői ismeretekre nem csak a használandó alkatrészek kiválasztásakor van szükség, hanem az alkatrészek megfelelő összeszerelésénél és helyes használatánál is. Itt is szívesen támogatjuk önt a helyszínen.

Mindezt egyetlen forrásból, velünk, mint partnerrel. Projekt csapatunk örömmel ad tanácsot a napelemes rendszerek tervezésében és megvalósításában.

Itt megtalálja a PV rendszeréhez szükséges termékeket

Legyen szó családi házról vagy ipari üzemről: Szolár kábeleket kínálunk napelemes modulok vagy modulsorok kábelezéséhez egészen a robusztus földalatti kábelekig, amelyek energiát táplálnak az energiaszolgáltatók elosztó hálózatába. Mindig az Ön számára megfelelő megoldást kínáljuk:

  • Speciális szolárkábelek:  H1Z2Z2-K, ÖLFLEX® SOLAR XLS-R,  ÖLFLEX® SOLAR XLWP
  • Közép- és nagyfeszültségű kábelek: N2XS2Y, N2XS(F)2Y, NA2XS(F)2Y 10kV-110kV
  • Optikai kábelek: A-D(ZN)2Y, A-DQ(ZN)2Y, A -DQ(ZN)B2Y
  • Csatlakozó: EPIC® SOLAR  mit doppeltem Sicherheitssystem für Photovoltaikanlagen
  • Kábeltömszelencék: SKINTOP® SOLAR
  • Tartozékok: SILVYN®, FLEXIMARK®, Ty-Rap® UV – bündeln,  kennzeichnen und befestigen
Solarillu en

Milyen kábelek szükségesek a PV rendszerekhez?

A kiváló minőségű termékek és az egyszerű összeszerelés kulcsfontosságú tényezők, amelyekre figyelni kell. Ha az egyik vonal törékennyé válik vagy meghibásodik, ez ugyanazon szakasz összes többi vonalát érinti. Az ismételt ki- és beszerelés nagyon költséges lehet. Hosszú távon érdemes tartós, jó minőségű anyagokba fektetni.

Milyen csatlakozókra van szükség a PV rendszerekben?

Napelemes csatlakozó vásárlásakor ügyeljen a következő pontokra:

  • Termékválasztás: Használja az EPIC® SOLAR 4Plus csatlakozó dugót és az EPIC® SOLAR 4Plus Steckverbinder Female  csatlakozó aljzatot kiváló minőségű, UV-álló műanyagból.
  • A kábel és a csatlakozó között az előírások szerint végrehajtott krimpelő csatlakozások a legjobbak. Megbízhatóan továbbítják a napenergiát a fotovoltaikus rendszer teljes élettartama alatt - évtizedekig.
  • A TÜV tanúsítás és a DIN EN 62852 szabvány szerinti tesztelés (a fotovoltaikus rendszerek egyenfeszültségű csatlakozóinak esetében releváns) jelzi a minőséget.

Anyag kiválasztása szolár csatlakozóknál

Az energia átvitele és a nagy ellenállás a kábeleket és csatlakozókat is felmelegíti. Ha a réz   ellenállása a vezetékben növekszik, akkor ez növeli a hőtermelést. Ha azonban a rendszert kikapcsoljuk, és a tápellátás megszűnik, a vezeték  lehűl. A meleg és hideg közötti állandó váltás a kábeleket és csatlakozókat merevvé, törékennyé teszi.

A szolár rendszer csatlakozói évekig ki vannak téve a napnak. Itt  megfigyelhető egy  hasonló jelenség: a nap UV-sugárzása káros hatással van a hagyományos műanyagokra, amitől azok gyorsan öregszenek. Hideg éjszakák és forró napsütéses napok tovább karosítják a műanyagot.

A LAPP-nál ezért különösen UV-álló műanyagokat használunk,a  speciálisan kialakított rögzítők pedig megbízhatóan rögzítik a csatlakozást. Az EPIC® SOLAR 4PLUS az IEC 62852 szerint tesztelt, és számos ÖLFLEX® szolárvezetékhez alkalmas.

Referencia történetek

A fotovoltaikus szektorban az LAPP széles termékportfóliót kínál megbízható, kiváló minőségű és intelligens csatlakozási megoldásokhoz. Kiválasztott projekteket mutatunk be, amelyekben ezeket a megoldásokat alkalmazzák, vagy amelyekben egyedi megoldásokat hozunk létre Önnel szoros együttműködésben.

Einer der größten Solarparks Südafrikas, 2020

Referencia: Dél-Afrika egyik legnagyobb napelemparkja, 2020

A napenergia a villamosenergia-termelés leggyorsabb és legegyszerűbb módja Afrikában. Eddig a napot túl ritkán használták erre  a célra. Ennek a műszaki fejlődés, az új, korszerű berendezések és a CO2-egyensúly javítására irányuló globális nyomás miatt meg kell változnia. Az LAPP kiváló minőségű kábelei és csatlakozási megoldásai segítenek ellenállni a szélsőséges körülményeknek. Kalandtúra Afrika energiaellátási jövője felé.

Olvassa el a teljes cikket itt.

Organikus fotovoltaikus elemek (OPV) a milánói Expo német pavilonban, 2015

Az organikus fotovoltaikus elemek csatlakoztatási technológiájára különleges követelmények vonatkoznak: a fotovoltaikus fóliák rendkívül vékonyak, és a csatlakozó elemeket olyan szilárdan kell csatlakoztatni a fóliához, hogy nedvesség ne tudjon behatolni. A napkábeleknek is ellen kell állniuk a tartós napsugárzásnak és az időjárásnak, ezért a robusztus, időjárásálló kábelek nélkülözhetetlenek. Nézze meg a videóban, mely előnyöket kínálja az organikus fotovoltaikus elem, és hogy az LAPP hogyan támogatja és formálja ezt a technológiát.