Prediktív karbantartás - megelőző egészségügyi ellátás a gépek számára

PredictiveMaintenance

Mennyire vagyok fitt és hogyan tehetek pozitív hatást az egészségemre? Ennek érdekében rendszeresen ellenőriztetjük egészségügyi állapotunkat: a vérkép, a szív- és érrendszer vagy a bőrünk állapota alapján és odafigyelünk a napi tényezőkre is, mint például a táplálkozás, a rendszeres alvás vagy a sport., fitnesz. A megelőző egészségügyi ellátásban már régóta alkalmazott módszer egyre fontosabbá válik az iparban: A prediktív karbantartás előrejelzi a géphibák kockázatát és lehetővé teszi a javítások megtervezését. Ez a magas szintű átláthatóság biztosítja a gépek hosszú és mindenekelőtt problémamentes élettartamát.

 

A géphibák minden ipari csarnokban rettegett ellenségnek számítanak. A nem tervezett leállás gyakran negatív dominóhatást vált ki, amelyet nehéz megállítani. A termelési megszakítás általában nem csak egy gépet érint, hanem a későbbi folyamatokat és más gépeket is. Gyakran nincs idő megállítani a függő folyamatokat, vagy időben összeállítani egy időpuffert a termelés veszteségének csökkentésére. Az eredmény: magas költségek.


A prediktív karbantartás az Ipar 4.0 kulcsfontosságú ígérete. A gyárak és gépek digitális átjárhatósága miatt az alkotóelemek szintjéig a lehetséges hibák megjósolhatók, még mielőtt azok ténylegesen fellépnének. Ezért mindenütt gyorsan növekszik a prediktív karbantartás jelentősége. Helyesen, mert lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy cselekedjenek ahelyett, hogy csak a hibára vagy a hibákra reagálnának. A javítások beilleszthetőek a már tervezett "állásidőkbe"; például éjszaka vagy a tervszerű karbantartási munkákba.

 

 

Predictive Maintenance Illustration

A kábel sima kopása a gép leállását vagy akár a gépek károsodását okozhatja. Az intelligens rendszerek viszont pontos előrejelzéseket tudnak készíteni arról, hogy a kopás mikor korlátozza az alkatrészek - például egy kábel - funkcionalitását, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megelőzzék a meghibásodást.


Az LAPP, mint az innováció mozgatórugója, napirendjére vette a prediktív karbantartás témáját, és kifejlesztett egy rendszert, amely folyamatosan figyeli a működő adatvonalak valós átviteli tulajdonságait, és több releváns paramétert mér egyszerre. Az adatokat a Predictive Monitoring Box (PMBX) elemzi, amely két Ethernet porttal van felszerelve, és egyszerűen beilleszthető a megfigyelt Ethernet vonalba. Egy algoritmus kiszámítja az összeköttetés fennmaradó élettartamát, azaz a LAPP prediktív indikátort (LPI). A rendszer a LAPP tesztközpontjában összegyűjtött és elemzett millió adatrekord értékére támaszkodik. A PMBX nem látható a csatlakoztatott PLC számára, ezért nincs hatással az adatátvitelre. A felhasználók számára nagy előnye, hogy az LAPP prediktív karbantartási megoldása nem igényel további, felesleges vezetékeket az összeköttetésben. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség további telepítési erőfeszítésekre, a rendszert könnyedén utólag fel lehet szerelni a meglévő gépekre. Mivel az adatcsomagok transzparensen kerülnek továbbításra az egyik Ethernet-portról a másikra az úgynevezett cut through módban, a PMBX nem látható a csatlakoztatott PLC számára, a PLC szoftverének módosítása nem szükséges.

A prediktív karbantartás révén egyre több gyártóüzem, géppark és egyéb erőforrás válik digitálisan okossá (smart). Az utólagos felszerelés összehasonlítható egy nyugodt pulzusú kocogással - könnyű megtenni, és az egészségére is jó hatással van.

Predictive Maintenance Box