Ipar 4.0 a LAPP vállalatnál

A LAPP vállalatnál már rég elkezdődött a jövő. Az okos gyár koncepció egyre több vállalati terület számára releváns és egyre jobban befolyásolja gondolkodásunkat és cselekedeteinket.

Ipar 4.0

Az okos gyár gondolatának már ma is sikeres megvalósítására jó példa az az ügyfeleinknek kínált megoldásunk, amellyel felgyorsíthatják logisztikai folyamataikat. Ügyfeleink hordozható vonalkódolvasókkal olvashatják be a saját raktáraikban álló üres kábeldobokon lévő vonalkódokat, automatikusan leadva ezzel rendelésüket. Ehhez vonalkódokkal láttuk el kábeldobjainkat, amelyeket az ügyfeleink egy általunk rendelkezésre bocsátott hordozható vonalkódolvasóval olvashatnak le.

Termékválasztékunk is egyre jobban alkalmazkodik az új korszak követelményeihez. A jövőben is jól használható hálózatok létesítésének szakértő partnereként jelentősen bővítettük az ipari Ethernet és optikai kábeles kábelezési és csatlakozástechnikai kínálatunkat, hogy úttörő megoldásokat kínálhassunk a jövő piacának. Az energialáncokban folyamatos mozgásnak kitett, de mégis állandóan nagy adatátviteli sebességeket megkövetelő Industrial Ethernet alkalmazások számára a LAPP például a nagy rugalmasságú ETHERLINE® FD Cat. 6A  kábelt ajánlja, amely 10 Gbit/s sebességre képes. A csatlakoztatáshoz Cat. 6A szabványú csatlakozók szükségesek. Ha ezenkívül az IP67 szerinti vízállóság és szennyeződéstűrés is követelmény, akkor M12-es csatlakozók használatát ajánljuk. A Cat. 6A specifikáció követelményeinek való megfelelés érdekében a LAPP a már jól ismert D kódolású M12-es csatlakozót egy X kódolású változattal egészítette ki. Valamennyi ipari hálózati megoldásunk legfontosabb alapelve: Az ipari környezetben használt hálózattechnika legyen egyszerű, másrészt gyorsan és speciális szerszám nélkül csatlakoztatható. 

A helytakarékos, de közben strapabíró megoldások, mint a 30 százalékkal vékonyabb ETHERLINE® EC kábel, kiválóan használhatók az érzékelők és a működtetők szintjén, és igen kicsi a hajlítási sugaruk. Használatuk rendkívül kompakt energialáncok beépítését teszik lehetővé. Az ellenálló PUR külső köpenynek köszönhetően a vezeték nagy mechanikus terhelések mellett, valamint olajos környezetben is használható. A strapabíró négy érpáros Cat. 5e Ethernet vezetékek konfekcionáltan is rendelhetők kihegyezett, helytakarékos M8-as csatlakozóval, amely lényegesen kisebb, mint az Industrial Ethernet alkalmazásoknál megszokott M12-es csatlakozó.

Az Ipar 4.0 új korszakába vezető úton nagyon fontos a saját munkatársak bevonása is. Lelkes és jól képzett szakszemélyzet nélkül nem sikerülhet. Ennek fényében eLearning képzéseket hoztunk létre a hálózatosodás témakörében munkatársainknak, bárhol is dolgozzanak a világon. Sokan éltek is a lehetőséggel, amely egyre népszerűbb. Ügyfeleinknek is kínálunk webes képzéseket az ipari Ethernet és a hálózatosodás témakörében. Úgy tapasztaltuk, hogy általánosságban nagy igény van ezekre. Ez természetesen a szakmai képzésre is érvényes, amely területen szintén rengeteg tennivalót látunk annak érdekében, hogy a megváltozott szakmai követelményekhez igazítsuk a meglévő képzési tartalmakat. A LAPP ezen a téren tevékeny szerepet vállal más szakmai képzést folytató vállalatokkal együttműködésben.