Az Ipar 4.0 hatásai a csatlakozástechnikára

Az Ipar 4.0 miatt megváltoznak a kábel- és csatlakozástechnikával szemben támasztott követelmények is. A vállalati és üzleti folyamatok teljes körű hálózatosodásával együtt az adatátviteli sebesség is nő. Ez a fejlődés folyamatosan kimagasló teljesítményt nyújtó hálózatokat követel meg. A jövőben a hálózati vezetékek már nem csak gépek csatlakoztatására és kapcsolószekrényeken belüli használatra szolgálnak, hanem azokat már közvetlenül az intelligens működtetőkhöz és terepi érzékelőkhöz kell vezetni. Erre kínálnak megoldást a rendszerspecifikus terepi használatra alkalmas Ethernet kábelek és a strapabíró csatlakozók.

industrie4-0 final 907x450

A gyártás megbízható és minden szinten történő hálózatba kapcsolása csak egy átfogó kábelezési és csatlakoztatási koncepcióval valósítható meg. A gyártási területen használt Ethernet vezetékeknek lényegesen strapabíróbbnak kell lenniük, mint az irodai környezetben használatos LAN-vezetékeknek. Olajállónak kell lenniük, bírniuk kell a magas hőmérsékletet és az energialáncokban is hosszú távon megbízhatóan kell működniük.

A rugalmassággal, strapabírósággal és a kimagasló adatátviteli sebességekkel kapcsolatos követelmények maradéktalan teljesítése rendkívül nagy kihívás. Emellett célszerű, ha a hálózati csatlakozók speciális szerszámok nélkül szerelhetők a terepen. Ehhez járulnak még a védettséggel kapcsolatos egyre magasabb követelmények. Míg korábban egy kapcsolószekrényben elég volt egy RJ-45-ös adatcsatlakozót használni, addig ma egyre fontosabbá válnak a terepen a szennyeződés- és nedvességtűrő csatlakozók. 

A holnap gépeinek és berendezéseinek felépítése sokkal modulárisabb lesz, hogy azokat a jövőben rugalmasabban lehessen átépíteni. A „Plug & Produce” (csatlakozz és gyárts) elv értelmében a gépi moduloknál ideális esetben egyetlen csatlakozó is elegendő lehet. A SmartFactoryKL közös projekt keretében éppen egy ilyen hibrid csatlakozót fejlesztettünk ki. A csatlakozó adatátviteli, áramellátási és pneumatikus feladatok egyidejű ellátására alkalmas, így jelentősen csökkenti az átépítési időket egy moduláris gyártóberendezésnél. A jövőben általánosságban egyre nagyobb szerepet kapnak majd az egyre kisebb, de egyben egyre jobb teljesítményű csatlakozók és vezetékek.

A LAPP csatlakozási megoldásaival már ma is megvalósíthatók az irodai szinttől az érzékelők és működtetők szintjéig terjedő hálózatok, és a meglevő berendezések felkészíthetők az okos gyár (smart factory) koncepcióra. Kommunikációs-, ellátó- és érzékelőcsatlakozók – mindent egy kézből.