A SmartFactoryKL kutatási projekt

A kábel- és csatlakozástechnika szakértőjeként központi jelentőségű, hogy alaposan megértsük azokat a környezeti feltételeket, amelyekben termékeinket használják, hiszen csak így fejleszthetünk ki optimális megoldásokat ügyfeleinknek. Ezért veszünk részt tevékenyen a Német Mesterséges Intelligenciát kutató Intézet (DFKI) SmartFactoryKL technológiai kezdeményezésében. A projekt célja, hogy iránymutató termékeket és megoldásokat fejlesszen és próbáljon ki az Ipar 4.0 számára.

SmartFactoryKL

Prof. Zühlke, a SmartFactoryKL vezetője

A SmartFactoryKL

kutatási projekt kiválóan igazolja, hogy már ma is működik a „Plug & Produce” termelési modell. A DFKI a SmartFactoryKL projektben résztvevő mintegy tucatnyi neves ipari partnerrel együtt épített meg egy teljes gyártósort, amelyben tökéletesen együttműködnek a különböző gyártók eltérő vezérlési architektúrát használó moduljai. A teljesen automatikus gyártóberendezés egy digitális termékemlékezet segítségével futtat le decentralizáltan vezérelt folyamatokat, melynek során az ügyfelek egyedi igényei szerint gyárt le különböző termékváltozatokat. Az egyes gyártómodulok automatikusan felismerik a berendezés topológiáját, aminek köszönhetően azok hosszabb megszakítás nélkül bővíthetők vagy átépíthetők, így már néhány perc után újra gyártásra készek. Ez rendkívül rugalmas gyártást tesz lehetővé. Ennek köszönhetően kézzel fogható közelségbe kerül a gazdaságos egyedi gyártás.

 

A LAPP által a SmartFactoryKL projekthez kifejlesztett modul a végellenőrzésért és a komissziózásért felelős. A berendezés egy névjegykártyatartó gyártásának példáján keresztül mutatja be, hogy az Industrial Ethernet mint kommunikációs közeg átfogó használata, azaz a vállalati erőforrás-tervezési szinttől az egyes érzékelőkig és működtetőkig terjedő hálózat már ma is megvalósítható. A minőségellenőrzést egy Ethernet képes nagyfelbontású kamera végzi, míg az alkatrészeket egy intelligens, PROFINET® csatlakozóval felszerelt elektromos megfogó válogatja ki, majd a kész termékeket átadja a látogatóknak. Megoldásunk energialáncokban használható Ethernet vezetékeken alapszik, amelyek nagy adatmennyiségek átvitelére képesek, miközben ellenállnak az ipari környezetre jellemző nagy terheléseknek. A Lapp meghatározó szerepet vállalt a csatlakozástechnika közös kifejlesztésében. A LAPP ipari adatvezetékei és csatlakozói jelentős mértékben hozzájárulnak a berendezés megbízható működéséhez. A végeredmény magáért beszél!

 

Intelligens, moduláris és már ma is alkalmas ipari alkalmazásra: ez a SmartFactoryKL Ipar 4.0-s berendezése

 

SmartFactory 4