ÖLFLEX® SOLAR XLR-CR 11-1

Vészhelyzetre – a kábel, amely teljesíti az R 11-1 OVE irányelv előírásait

A Lapp új fejlesztése az ÖLFLEX® SOLAR XLR-CR 11-1 szolárkábel, amely napelemes modulok kábelbekötésére, valamint a modulok és az inverter összekötésére szolgál. Ez a kifejezetten az osztrák piac számára kifejlesztett, az R11-1 OVE irányelv követelményeit teljesítő kábel először Linzben, a májusi SMART Automation vásáron mutatkozik be. Az új szolárkábel tűz esetén biztosítja a tűzoltók preventív védelmét. A kábel könnyen eltávolítható köpenye az egyszerűen felhelyezhető vagy eltávolítható réz árnyékolófonattal együtt egyszerű feldolgozhatóságot, valamint professzionális és kiváló minőségű kábelbekötést tesz lehetővé. Tűz esetén az új szolárkábel terméktulajdonságainak köszönhetően minimálisra csökkenti a tűz terjedésének mértékét, valamint a tűz közben keletkező mérgező füst mennyiségét.

 

 

 ÖLFLEX® SOLAR XLR-CR 11-1

ÖLFLEX® SOLAR XLR-CR 11-1

Milyen előnnyel és haszonnal jár az ÖLFLEX® SOLAR XLR-CR 11-1 alkalmazása?

  • Teljesíti az R11-1 OVE irányelv 2013.03.01-jei kiadása szerinti követelményeket.
  • Csökkenti a tűz terjedésének mértékét, valamint a tűz közben keletkező mérgező füst mennyiségét
  • Ellenáll a mechanikai hatásoknak
  • Időjárás- és UV-álló a HD 605/A1 szerint
  • Ózonálló az EN 50396 szerint
  • Bemetszésnek ellenálló és súrlódásálló


A részletes termékinformációkat megtalálja katalógusunkban.

 

 Mit jelent és miről szól az R11-1 irányelv?

Az Osztrák Elektrotechnikai Szövetség (Österreichischer Verband für Elektrotechnik) által összeállított, 2013.03.01-től érvényes R11-1 irányelv a tűzoltók preventív védelmére vonatkozó, kiegészítő követelményeket foglalja össze a napelemes berendezések tervezéséhez és létesítéséhez.


Az irányelv tartalmilag meghatározza az építési és műszaki feltételeket is. Az irányelv műszaki feltételei olyan készüléket írnak elő, amelynél a napelemes berendezés egyenfeszültségű áramforrását a forráshoz közel, azaz a napelemes modulok közelében feszültségmentesítik. Itt döntő szempont az, hogy a forráshoz közel történő kapcsolásra, leválasztásra vagy rövidre zárásra szolgáló készülékek automatikusan aktiválódjanak a hálózat vagy az inverter kikapcsolásakor.


Továbbá garantálni kell, hogy a napelemes berendezést csak a kiváltó ok megszüntetése után lehessen visszakapcsolni.


A modulstrang közvetlen közelében lévő DC feszültségmentesítő készüléket a házon kívülről vagy olyan más kioldó mechanizmuson keresztül lehet működtetni, amely közvetlenül a tetőn szakítja meg az egyenáramú kábelt. A saját belső hálózatfelügyelete által riasztott inverter automatikusan kikapcsol.

Az R11-1 irányelv a műszaki feltételek alapján meghatározza azokat az építési feladatokat is, amelyekkel a védelem céljai elérhetők.


Ilyen célravezető építési megoldás az árnyékolt DC szolárkábelek csatlakoztatása.

Az árnyékolófonattal körbevett DC szolárkábeleket mindkét oldalon integrálni kell a potenciálkiegyenlítésbe. Ekkor arra kell ügyelni, hogy az árnyékolás minimális keresztmetszete és a vezetőképesség megfeleljen legalább a vezeték keresztmetszetének.

 


Ezt az irányelvet a „technika elismert szabályának” kell tekinteni és így kell alkalmazni. Az irányelv nem kötelező rendelkezés, azonban káreseménykor megvizsgálják, hogy betartották-e a „technika elismert szabályait”.


Értékesítő csapatunk örömmel segíti az érdeklődőket tanácsadással.